read morepowrót do kącika zdrowia

Kawa i napoje jej pokrewne tworzą grupę nieobojętnych dla zdrowia produktów, które łączy podobny sposób prowadzenia podstępnej wojny przeciw naszemu organizmowi. Podobne są do mitycznych greckich syren, są urzekająco słodko kuszące - ale finał jest gorzki. W skład "armii" napojów kofeinowych wchodzą: kawa, herbata, cola i czekolada. Napoje te zawierają naturalne związki chemiczne z rodziny metyloksantyn (kofeina, teobromina, teofilina). Związki te maja zdolność do zmieniania protoplazmy komórek, wnikania do nich i odkładania się w nich na długi okres. Kofeina i inne metyloksantyny w organizmie zmieniane są w kwas moczowy (skaza moczanowa - bolesny rodzaj zap. stawów). Nasz mózg jest wyposażony przez Boga w doskonały mechanizm obronny przed pobudzeniem i podrażnieniem, zwanym "barierą krew-mózg", ale kofeina przenika przez tę barierę i pobudza korę mózgową odpowiedzialną za procesy myślowe i rdzeń kręgowy, w których są regulowane funkcje organizmu.
Nasz mózg jest wyposażony przez Boga w doskonały mechanizm obronny przed pobudzeniem i podrażnieniem, zwanym "barierą krew-mózg", ale kofeina przenika przez tę barierę i pobudza korę mózgową odpowiedzialną za procesy myślowe i rdzeń kręgowy, w których są regulowane funkcje organizmu. Skutki działania kofeiny są widoczne natychmiast po wypiciu napoju lub leku z kofeiną i trwać może do 4 godzin.
Wtedy można zaobserwować: osłabienie zmysłu równowagi, przyspieszone bicie serca, wysoki nienaturalny poziom głosu, bezsenność, natłok chaotycznych myśli,osłabienie pamięci uczucie zmęczenia, drżenie palców, u niektórych irracjonalny lęk.
Inne objawy przychodzą z opóźnieniem kilkugodzinnym lub kilkudniowym: zaburzenia snu i pamięci, bóle głowy, uczucie niepokoju, kołatanie serca, drgawki, uczucie niepewności, zawroty głowy, nadpobudliwość ruchowa, rozdrażnienie, wzburzenie, lęk, zespół "niespokojnych nóg", ogólne rozbicie.

Kofeina ma również długotrwałe, zgubne efekty działania, co objawia się w powstawaniu wielu dolegliwości chronicznych. Kawa zawiera co najmniej 100 szkodliwych składników chemicznych m.in:
  • aldehyd octowy
  • kwas octowy
  • dwusiarczek węgla
  • etanol
  • metanol
  • naftalinę
  • fenol i inne

    Dawka śmiertelna kofeiny to 100 gramów - 70 filiżanek. Wielu ludzi wypija codziennie 1/10 tej śmiertelnej dawki

    Kofeina szybko i całkowicie wchłania się z przewodu układu pokarmowego i dociera do centralnego układu nerwowego. Organizm potrzebuje 3-4 godzin, ażeby pozbyć się kofeiny z organizmu. Nawet, gdy organizm wydali kofeinę z organizmu, szkody pozostaną, gdyż szkodliwe są też produkty rozpadu kofeiny.
    Po wyeliminowaniu kofeiny z organizmu:
       -spada poziom wapnia, zwiększa się ilość fosforu
       -zachwiana jest równowaga zakłóca proces krzepnięcia krwi
       -osłabia strukturę kości
       -występuje zmęczenie na tle nerwowym, a nawet może dojść do depresji
    Kilka godzin po spożyciu kofeiny dają znać o sobie kolejne skutki, takie jak:
       -czucie niepokoju i brak koncentracji
       -osłabia się pamięć długotrwała

    Kawa bezkofeinowa, pić, czy nie pić?
    Kawa oprócz kofeiny kryje w sobie inne składniki, mogące wywoływać: choroby serca, raka, pobudzenie centralnego układu nerwowego.
    W procesie wytrącania kofeiny z kawy, używa się rozpuszczalnika związku trójchloroetylinę. Odlewnie korzystają z niej do czyszczenia metali. Ma działanie rakotwórcze. Zmiana picia kawy z kofeinowej na bezkofeinową - przypomina przełożenie kamyka z lewego buta do prawego buta.

    CZEKOLADA
    Ma szkodliwy wpływ na nasz organizm, pomimo, iż mówi się zawiera np. magnez, który jest też w (rośliny strączkowe, orzechy, soja, kasze, pieczywo razowe, różna suszona, orzechy) - z 3 powodów:
  • czekolada jest toksyczna ze względu na zawartość zwązków chemicznych
  • zawiera sztuczne dodatki poprawiające smak
  • jest zanieczyszczone wskutek niehigienicznych metod zbioru wstępnego etapu produkcji

  • Kakao, które jest składnikiem czekolady w stanie naturalnym, jest gorzkie i niesmaczne. W czasie jego przetwarzania staje się jeszcze bardziej gorzkie. Zazwyczaj gorzki smak, kojarzy się ze szkodliwymi dla zdrowia substancjami toksycznymi. Sygnał dla nas - że coś jest szkodliwe. Dlatego w czekoladzie jest on maskowany cukrem i innymi dodatkami.

    Kakao zawiera TEOBROMINĘ, która powoduje:
  • nieprawidłowy wzrost gruczołów
  • pobudzenie systemu nerwowego
  • bezsenność, depresję i lęki
  • zwiera kofeinę i teofilinę

    FILIŻANKA KAKAO = zawiera więcej taniny niż FILIŻANKA HERBATY. A tanina jest czynnikiem powodującym powstawanie niektórych rodzajów nowotworów ukł. pokarmowego.
    Poz tym napoje kakaowe zakłócają proces przyswajania wapnia przez organizm.

    HERBATA
    U osób pijących często kawę i herbatę, występują chroniczne stany odwodnienia, ponieważ napoje te są moczopędne i pomimo dużych ilości wypijanych napojów - rezultat to odwodnienie.
    4-6 filiżanek herbaty dziennie może doprowadzić do:
  • niedoboru Vit. B1
  • zmęczenia
  • utraty apetytu


  • Winę za to ponosi TANINA, która wiąże tę witaminę. Odpowiedzialna jest też za proces zakłócania przyswajania żelaza. Wiadomo również, że picie napojów kofeinowych zwiększa zapotrzebowanie na Vit.b12. Ponadto wszystkie metyloksantyny (kofeina, teobromina, tanina) są odpowiedzialne za rozwój nadczynności tarczycy. Tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez herbaty polecam: herbatę z czerwonokrzewu afrykańskiego - Roibos, która nie zawiera teiny, a za to posiada antyoksydanty oraz Teyberg - herbatę z miodokrzewu afrykańskiego, która oprócz antyoksydantów zawiera jeszcze gamę pierwiastków, takich jak: wapń, potas, sód, miedź, cynk, magnez.

    "A ten, który daje ziarno siewcy i chleb na pokarm, da i pomnoży zasiew wasz, i przysporzy owoców sprawiedliwości waszej. A tak ubogaceni we wszystko będziecie mogli okazywać wszelką szczodrobliwość, która za naszym przyczynieniem pobudza do dziękczynienia Bogu". 2 Kor.9,10-11